CategorieënAlgemeen

De invloed van voeding op het gedrag van je hond

Springende hond

‘Hij is ook vrolijker en energieker’

Dit was de feedback van 1 van onze klanten na slechts 1 week na omschakeling op de voeding van Dyvers. Het gaat hier om een 9 jaar oude bull terriër. Voeding heeft invloed op het gedrag van je hond. De slagzin ’Je bent wat je eet’ gaat ook op voor honden.

Wat zit daarachter?

Allereerst is het erg belangrijk om te vermelden dat wanneer een hond zijn eten niet goed kan verteren, hij natuurlijk minder energiek en vrolijk zal zijn. Als je verteringssysteem moeite heeft en niet alles ‘soepel’ loopt, dan heeft het lichaam hier tijd voor nodig en is er minder energie over voor andere dingen.

Dus regel nummer 1: zorg voor hoogwaardige hondenvoeding, die de gezondheid van je hond optimaliseert. Als je hond niet optimaal functioneert, zal het gedrag van je hond ook niet optimaal zijn.

Het is van cruciaal belang dat je goed op je hond let. Als hij bijvoorbeeld plekken heeft op zijn vacht en vaak jeuk of diarree, kun je zeker gaan denken aan het aanpassen van het voeding.

De basis

Simpel gezegd: je hond krijgt voeding binnen, dit wordt door de darmen verwerkt en wordt zo in de bloedstroom opgenomen. Daar wordt het over het lichaam verdeeld. Er zijn een heleboel aminozuren en vetten die niet kunnen worden aangemaakt door het lichaam zelf. Deze zijn dus essentieel. Er is een link tussen een gebrek aan opname van deze stoffen of een onbalans hierin en het voorkomen van gedragsveranderingen. Dit omdat ze de werking van de hersenen (neurotransmitters en hormonen) beïnvloeden en als gevolg daarvan de stemming.

Proteïnen

Onze honden zijn carnivoren. Proteïnen zijn het belangrijkste onderdeel van hun dieet. De opname van hoogwaardige eiwitten uit verschillende bronnen is vitaal voor de gezondheid van het dier. Eiwitten worden afgebroken in aminozuren en deze vormen de basis voor de aanmaak van neurotransmitters en hormonen.

Eén eiwit speelt een bijzonder belangrijke rol inzake gedrag. Dat is het eiwit Tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel eiwit dat het lichaam niet zelf kan aanmaken. Tryptofaan is namelijk de voorloper van serotonine in het brein. Serotonine is dé neurotransmitter in de hersenen die de stemming beïnvloedt. Serotonine remt agressief en impulsief gedrag en zorgt voor een rustige, tevreden stemming. Ook remt het de gevoeligheid voor pijn. Het is dus van belang dat de hond hiervan voldoende omzet. Er is bewijs voor het feit dat er concurrentie bestaat tussen verschillende aminozuren (eiwitten) om de hersenen te bereiken, waardoor bij een hoog eiwitdieet het tryptofaan aandeel vermindert dat door de hersenen kan worden gebruikt. Het is belangrijk dat de hond veel eiwitbronnen tot zich neemt die van nature hoog zijn aan tryptofaan zijn zoals kalkoen, kip, zalm en lam.

Vetten

Vetten zijn belangrijk voor heel veel processen in het lichaam. Er is in ieder geval 1 essentieel vetzuur dat in het bijzonder het vermelden waard is in relatie tot gedrag en dat is Omega-3. Omega-3 is een onverzadigd vetzuur met een bijzondere moleculaire structuur en er worden een heleboel gezondheidsvoordelen aan toegeschreven.

Er is een relatie tussen gedrag en Omega-3. Eén onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat honden die agressief gedrag vertonen een laag Omega-3 gehalte kunnen hebben.

Het is daarbij zo dat Omega-3 vetzuren een essentiële bijdrage leveren in de synthese van, ja hoor, wederom serotonine.

Er zijn meerdere studies in verschillende diersoorten die uitwijzen dat Omega-3 vetzuren een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelende brein. Gebrek aan Omega-3 kan daardoor leiden tot gedragsproblemen.

Vitaminen en mineralen

Vitamine D is een vitamine die bij honden vooral moet komen uit het eten van vette vis, vlees en eieren. Zonlicht heeft een verwaarloosbaar effect op vitamine D opname bij honden, in tegenstelling tot bij mensen. Vitamine D speelt wederom een belangrijke rol bij de synthese van serotonine. Een tekort aan vitamine D bij schoolkinderen heeft erop gewezen dat ze vaker last hadden van agressie en angststoornissen.

Honden hebben, net als wij, nood aan mineralen. Het mineraal dat het meest in het oog springt wanneer het gaat om gedrag is magnesium. Magnesium is belangrijk voor de energie op het cellulaire niveau. Het lichaam heeft magnesium nodig voor de overdracht van energie. Dus bij het vormen van een gedachte, het kloppen van het hart en het zetten van een stap, overal is magnesium bij nodig! Een tekort aan dit mineraal leidt al snel tot abnormaal gedrag, futloosheid en gebrek aan energie.

Om samen te vatten

Je hond mag geen probleem hebben bij het verteren van het voer. Indien er een voedselintolerantie of allergie bestaat dan moet daar iets aan gedaan worden. Pijn en ongemak leiden natuurlijk tot gedragsveranderingen.

Verder is de neurotransmitter serotonine van essentieel belang voor een kalm en tevreden gevoel en daarom moeten voedingsstoffen gegeven worden die hoog zijn aan tryptofaan, vitamine D en Omega 3. Omega 3 is ook een algemene bevorderaar van een gezond ontwikkeld brein. Magnesium geeft aan alle cellen in het lichaam energie en is onontbeerlijk als je nerveus gedrag, angst en gebrek aan energie wilt voorkomen.

Je hond een gevarieerd dieet hondenvoeding geven zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen in voldoende mate kunnen worden opgenomen. Vergeet natuurlijk niet dat beweging ook een cruciale factor is voor een gezonde en dynamische hond.