CategorieënAlgemeen

Hondenvoeding en het belang van gezonde vetten

Actieve hond

Vetten, we hebben er allemaal al veel over gehoord. Vaak heel negatief, soms positief. Wat in ieder geval de laatste jaren steeds duidelijker wordt, is dat er een heleboel soorten vetten zijn, en dat ze verschillende functies hebben.

Wat zijn vetten en waarvoor zijn ze belangrijk?

  • Vetten zijn voedingsstoffen. Ze leveren energie.
  • Vet is een bouwstof. Een groot deel van het lichaam is opgebouwd uit vet. Alle cellen in het lichaam worden omringd door een laagje vet. Vooral de hersenen en de ogen hebben een hoog vet aandeel.
  • In het vetweefsel wordt vet (als energiebron) opgeslagen wat gebruikt kan worden in tijden van schaarste.
  • Vetten zorgen voor de opname van alle vet oplosbare vitamines (A,D,E,K).
  • Vetten zijn belangrijke smaakmakers en worden gebruikt om te koken.

Om de rest beter te begrijpen is het nodig even een zijsprong te maken naar de scheikunde.

Vetzuren zijn een onderdeel van vet. opgebouwd uit ketens van atomen die moleculen vormen. Deze ketens hebben een ‘zuurgroep’ (COOH) en zijn verder opgemaakt uit waterstof- (H) en koolstofatomen (C).

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren zijn opgebouwd met het maximaal mogelijke aantal waterstofatomen aan elke koolstofatoom, vandaar de term ‘verzadigd’. Verzadigde vetzuren hebben een rechte en rigide structuur.

Verzadigde vetzuren kun je vooral vinden in dierlijke producten zoals roomboter, vette vleeswaren en kaas. Een te hoge consumptie van verzadigde vetzuren kan leiden tot een te hoge cholesterolspiegel en hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetzuren

Bij onverzadigde vetzuren is het aantal waterstofatomen per koolstofatoom niet ‘verzadigd’, er zijn dus minder waterstofatomen. Er ontstaan hierdoor dubbele bindingen. Deze kunnen enkelvoudig (1 dubbele binding zoals je ziet op de tweede afbeelding) of meervoudig (meerdere dubbele bindingen zoals je kunt zien aan de laatste keten op de afbeelding) zijn. Ook ontstaat er hierdoor een andere structuur (minder recht, beweeglijker (vloeibaar), meer knikjes).

De (meervoudig) onverzadigde vetzuren die we uitlichten zijn Omega-3 en Omega-6. Dit omdat Omega-3 en -6 essentiële vetzuren zijn. Je hond kan deze niet zelf aanmaken. De Omega vetzuren danken hun naam aan de plek van de eerste dubbele binding op de keten gezien vanaf het einde (einde = omega). Dus bij Omega-3 betekent op plek drie vanaf het einde.

Deze 2 vetzuren hebben vele gezondheidsvoordelen en de balans tussen de twee is daarbij erg belangrijk.

Omega-6 vetzuren

Omega-6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze hebben dus meerdere dubbele bindingen en knikjes. Een voorbeeld van een omega-6 vetzuur is linolzuur en zit bijvoorbeeld in maisolie, zonnebloemolie, vlees en granen. Van omega-6 vetzuren krijgen honden normaal gezien genoeg binnen door hun hoge vleesconsumptie.

Omega-6 vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en spelen een belangrijke rol bij de ontstekingsreactie. Stel je voor dat je hond tijdens de wandeling struikelt en zijn poot gewond raakt. De daaropvolgende eerste ontstekingsreactie zorgt voor de verzorging en bescherming die het beschadigde weefsel nodig heeft. Denk hierbij aan de aanvoer van witte bloedcellen, zwelling, roodheid en warmte. Zonder deze ontstekingsreactie is genezing niet mogelijk. Maar de ontstekingsreactie moet geremd worden en dat is waar Omega-3 zo belangrijk voor is.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn ook meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarover hieronder meer.

Er zijn meer dan 30 Omega-3 vetzuren. De meest bekende zijn: EPA – Eicosatetraeenzuur, DHA – Docosahexaeenzuur. Dit zijn visvetzuren (in vette vis zoals zalm, makreel, haring, sardientjes en ansjovis). ALA – Alfa-linoleenzuur. ALA heeft een plantaardige oorsprong (bijvoorbeeld in lijnzaad en lijnzaalolie, walnoten). De hond kan ALA voor een klein deel omzetten in EPA en DHA.

Omega-3 vetzuren:

  • Remmen de ontstekingsreactie zodat genezing goed kan plaats vinden en pijn verminderd wordt. Teveel omega-6 in verhouding tot omega-3 kan dus leiden tot chronische ontstekingsreacties. Denk hierbij aan huid-, darm- en cognitieproblemen.
  • Verminderen het risico op allergieën (allergieën zijn ook ontstekingen).
  • Helpen bij vacht en huidproblemen. Deze problemen zijn namelijk vaak het resultaat van chronische ontstekingen.
  • Vermindering van nierziektes (behouden de nierfunctie) en cardiovasculaire ziektes (verminderen het verlies van spierweefsel in het hart).
  • Zorgen voor betere mobiliteit bij honden met osteoartritis. Omega-3 zorgt dus voor soepelere gewrichten.
  • Zorgen voor de goede ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van puppy’s. De bijzondere structuur van Omega-3 vetzuren zorgt voor een verhoogde beweeglijkheid van cellen en verbetert de communicatie tussen cellen (dus erg belangrijk voor de cellen in het centrale zenuwstelsel en de hersenen).
  • Er is een link tussen een tekort aan Omega-3 bij honden en het vertoon van agressie.

Voldoende inname van Omega-3 heeft dus allerlei gezondheidsvoordelen! Zoals hiervoor vermeld is de balans tussen Omega-6 en Omega-3 heel belangrijk. De verhouding moet respectievelijk 3:1 zijn tot 1:1 voor een goede balans.

Wolven hebben van nature een goede balans tussen omega-3 en omega-6. Dit komt omdat het vlees van wilde prooidieren meer omega-3 bevat omdat ze meer grassen, alfalfa en dergelijke eten. Onze honden eten dieren die zelf vooral soja en mais te eten hebben gekregen en zijn daardoor een minder goede bron van Omega-3.

Weekmenu van Dyvers

Een weekmenu van Dyvers zorgt ervoor dat je hond toegang krijgt tot verschillende bronnen van Omega-3 zoals:

  • krill (gemalen zee zoöplankton)
  • verse zalm
  • zeewier
  • zalmolie
  • lijnzaadolie
  • lijnzaad (gemalen)

Daarbij letten we in het bijzonder op de goede verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren om zo optimaal bij te dragen aan de gezondheid.