CategorieënAlgemeen

Kunnen honden depressief worden?

Spelen met de hond

Hoewel depressie bij mensen een veel complexere aandoening is, zijn de uiterlijke symptomen van depressie bij honden gelijkaardig aan die bij mensen.

‘Honden zullen zich gaan terugtrekken en inactief worden. Hun eet- en slaapgewoontes veranderen vaak. Ze doen de dingen niet waar ze vroeger plezier in hadden.’, aldus John Ciribassi, voormalig president van de American Veterinary Society of Animal Behavior.

In deze blog gaan we dieper in op depressieve symptomen en de mogelijke oorzaken daarvan bij honden.

Symptomen van depressief gedrag bij honden zijn:

  • Lusteloos, futloos gedrag.
  • Meer slapen.
  • Hond toont geen interesse in wandelen of spelen.
  • Verminderd eten en drinken.
  • Een duffere, ongezond uitziende vacht.

We kunnen een hond echter niks vragen. Wanneer je hond deze gedragsveranderingen vertoont kan het ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte. Er is een legio aan ziektes waarbij depressief gedrag een symptoom is. Een bezoek aan de dierenarts is dus zeker op zijn plaats!

Oorzaken van depressies bij honden

Onderliggende aandoeningen

Zoals we hierboven vermeld hebben kunnen depressieve symptomen hun oorzaak vinden in lichamelijke problemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij honden met artritis, schildklierproblemen, allergieën, kanker, neurologische aandoeningen, overgewicht en parasieten.

Een hond die gewond is geraakt en pijn heeft kan zich ook terugtrekken. Gewonde honden in een roedel lopen de kans dat ze uitgesloten worden of hun plaats in de hiërarchie verliezen. Honden die pijn hebben trekken zich daarom eerder terug dan dat ze bijvoorbeeld hun manke poot laten zien.

Ook zoiets simpels als niet genoeg (kunnen) drinken en opeenvolgende uitdroging kunnen ervoor zorgen dat je hond lusteloos in een hoekje ligt.

Zorg dus dat onderliggende aandoeningen altijd uitgesloten worden door een bezoek aan de dierenarts voor een uitgebreide check-up.

Verdriet/rouw

Er zijn verhalen bekend van honden die letterlijk wegkwijnen nadat hun baasje is overleden of 1 van de andere honden in het gezin. Honden hebben echt verdriet wanneer ze geliefd gezelschap verliezen. Ze kunnen daardoor depressieve symptomen gaan vertonen.

Jijzelf

Zit jezelf niet lekker in je vel? Heb je zelf last van depressie? Een hond kan het gedrag van zijn baasje gaan spiegelen. Iemand die last heeft van depressie gaat vaak ook niet enthousiast een wandeling maken of een intensieve training aan met zijn hond. Je hond wordt niet meer gestimuleerd en kan zich terug gaan trekken.

Gebrek aan licht

Licht is ontzettend belangrijk om een normale fysiologie te garanderen. Bij dieren die te vaak binnen zitten in een donker huis en alleen in de donkere uurtjes van de ochtend en avond buitenkomen kan een depressie uitgelokt worden.

Gebrek aan aandacht/Eenzaamheid

Honden zijn de ultieme roedeldieren en zijn niet gemaakt om lange dagen alleen te zitten wachten tot er eens iemand thuis komt. Af en toe een uur of 4 tot 6 is niet zo erg maar een hond regelmatig en langdurig alleen laten kan lethargie en andere depressieve symptomen tot gevolg hebben.

Grote veranderingen

Grote veranderingen in het huishouden kunnen je geliefde viervoeter dusdanig uit de baan werpen dat hij depressief wordt. Een nieuw gezinslid, of dat nu een baby is of een andere hond die ineens significant meer aandacht krijgt kan een trigger zijn. Als je tijdens Corona thuis hebt gewerkt en ineens weer naar kantoor moet dan kan een depressie op de loer liggen. Ook een verhuis kan een grote verandering betekenen voor je dier.

Voeding

Zoals we als eens besproken hebben in onze blog ‘De invloed van voeding op het gedrag van je hond’ is een goede en afwisselende voeding belangrijk. Als een hond geen gebalanceerd dieet tot zich kan nemen kunnen er gedragsveranderingen zoals futloosheid, gebrek aan energie en eetlust optreden.

Depressieve symptomen bij honden voorkomen en genezen?
Zoals eerder vermeld zijn depressieve symptomen bij honden relatief gemakkelijk te voorkomen en verhelpen met wat aanpassingen. Honden zijn nu eenmaal niet zulke complexe wezens als wij dat zijn en hebben meestal niet zoveel nodig om weer op te knappen.

De volgende aanpassingen kunnen helpen:

Aandacht

Wat extra aandacht geven aan je hond kan wonderen doen. Als je thuiskomt kun je een moment inplannen waar je hond centraal staat en je aan je gezamenlijk band kunt werken. Je kunt de tijd nemen om je hond trainen of leuke spelletjes te doen met je hond.

Een tip: beloon je hond voor vrolijk en blij gedrag, maar pas vooral op dat je je hond niet onbedoeld gaat belonen voor depressief gedrag! Er wordt zelfs beweerd dat honden vaak ‘zieliger’ gaan kijken als er naar hen gekeken wordt omdat de hond geleerd heeft dat hij dan aandacht krijgt.

Als je gaat werken kun je je hond misschien een paar dagen per week bij een hondenopvang laten zodat hij speelkameraadjes heeft.

In onze blog ‘(thuis) werken met je hond. Zo doe je dat’ staan meer ideeën voor spelletjes en andere opties voor je hond terwijl je werkt.

Als je hond zijn speelkameraadje verloren heeft of je wilt voor gezelschap voor je hond zorgen kun je erover nadenken er een andere hond bij te nemen. Dit moet echter wel goed overlegd worden en de zoektocht naar een nieuwe hond moet zorgvuldig gebeuren. Als het niet klikt tussen de 2 kan het namelijk juist veel extra stress opleveren, en dat niet alleen voor de hond! Veel kennels of asielen laten je je andere hond meenemen zodat je kunt kijken of er een klik is tussen de twee!

Beweging

Je hond meenemen en vaak naar buiten gaan, ook gedurende de dag, is belangrijk om je hond mentaal en fysiek fit en gezond te houden. Zorg ervoor dat je je hond niet alleen aan de lijn en ‘in de pas’ hebt lopen maar laat je hond ook ontdekken en af en toe heerlijk rennen op plekken waar dat mogelijk is.

Juiste voeding

Zoals uitvoerig besproken in de blog ‘De invloed van voeding op het gedrag van je hond’ mag je hond geen probleem hebben bij het verteren van zijn voer. Indien er een voedselintolerantie of voedingsallergie bestaat dan moet daar iets aan gedaan worden. Pijn en ongemak hierdoor kunnen leiden tot depressieve symptomen.

Verder is serotonine van essentieel belang voor een kalm en tevreden gevoel. Serotonine is een stofje dat wordt aangemaakt onder impuls van eiwitten (meer bepaald tryptofaan), vitamine D en Omega 3. De voeding voor je hond moet dus voldoende van deze essentiële stoffen bevatten. Vooral lam, kalkoen, zalm en kip hebben een hoog tryptofaan aandeel.

Omega 3 is ook een algemene bevorderaar van een gezond ontwikkeld brein.

Magnesium geeft aan alle cellen in het lichaam energie en is onontbeerlijk als je nerveus gedrag, angst en gebrek aan energie wilt voorkomen.

Een uitgebalanceerd dieet is dus belangrijk om je hond zijn beste zelf te laten zijn. Kijk dan voor meer informatie onze dagelijks afwisselende menu’s boordevol zalm, kip, lam, kalkoen en gezonde vetten zoals Omega-3.

Cognitieve gedragstherapie en medicatie

Bij honden met een hardnekkige depressie kan een bezoek aan een gedragstherapeut soelaas bieden. Ook is er medicatie die je hond kan nemen als er echt geen andere oplossing gevonden wordt. Hierover kan je dierenarts meer informatie geven.

BRONNEN

Mendl, M., Brooks, J., Basse, C., Burman, O., Paul, E., Blackwell, E., & Casey, R. (2010). Dogs showing separation-related behaviour exhibit a ‘pessimistic’ cognitive bias. Current Biology, 20(19), R839-R840.