CategorieënAlgemeen

Help mijn hond heeft een allergie!

gezonde hond

In deze blog leggen we uit wat een voedselallergie is, hoe je hond een allergie ontwikkelt voor een bepaalde voedingsstof. Ook leggen we uit hoe je een voedselallergie opspoort en of je een allergie kan voorkomen.

Wat is een voedselallergie bij honden?

Het immuunsysteem is er om schadelijke stoffen en organismen zoals virussen en bacteriën op te sporen en op te ruimen. Bij een allergie maakt het immuunsysteem echter een fout. Een onschuldig eiwit wordt door het immuunsysteem aangemerkt als vijandig en gaat daardoor chemische stoffen in de bloedbaan vrijgeven. Eén van deze stoffen is histamine. Het zijn deze chemische stoffen die zorgen voor de symptomen bij een allergie, dus niet de stof in de voeding zelf.

Het immuunsysteem is altijd betrokken bij een allergie. Dit in tegenstelling tot voedselintolerantie, waar het spijsverteringsstelsel bij betrokken is.

Als je meer wilt weten over deze verschillen, lees dan verder in de blog: Voedselallergie en voedselintolerantie bij honden.

Welke voeding zorgt voor voedselallergie?

Alle voedingstoffen kunnen een allergische reactie opwekken, maar de meeste reacties worden door eiwitten veroorzaakt die in voeding zoals rundvlees, kip, vis of granen zitten. Een allergische reactie kan acuut zijn maar ontwikkelt zich vaak over de jaren heen.

Er is een grootschalig onderzoek gedaan naar de meest frequent gemelde allergieën bij honden. Hieronder zie je een overzicht van meest gemelde allergieën.

  • Rundvlees (34%)
  • Zuivel (17%)
  • Kip (15%)
  • Lam (14,5 %)
  • Tarwe (13%)
  • Soja (6%)
  • Mais (4%)
  • Ei (4%)
  • Varkensvlees (2%)
  • Vis (2%)
  • Rijst (2%)

Bron: Mueller, R. S., Olivry, T., & Prélaud, P. (2016). Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. BMC veterinary research, 12(1), 1-4.

Wat zijn de symptomen van een voedselallergie?

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Een jeukende huid, ook wel atopische dermatitis genoemd of pruritus. De jeukende, rode plekken (hotspots) zitten meestal bij de oren, poten, staartbasis en de maag.
  • Uitslag: Je hond krijgt last van jeukende rode bultjes.
  • Spijsverteringsproblemen in de vorm van diarree, overgeven, overmatig winden laten.
  • Chronische infecties: wanneer je hond vaak last heeft van oor- of pootontstekingen, kun je aan een voedselovergevoeligheid denken.
  • Kale plekken
  • Problemen aan de luchtwegen: Piepende ademhaling, hoesten.
  • Bij puppy’s of jonge honden: vertraagde groei
  • Gedrag: Obsessief likken, kopschudden, schuren met de kop, bijten aan de poten, hyperactiviteit.

Hoe kun je een voedselallergie opsporen?

Er zijn tegenwoordig tests beschikbaar maar tot nu toe is de enige betrouwbare methode om een voedselallergie op te sporen het eliminatiedieet. Dat betekent dat je met je hond op ontdekking moet gaan naar het ‘allergeen’ (de stof die de allergie veroorzaakt). Je begint met een basisdieet waar geen voedingsstoffen inzitten die de voedselallergie veroorzaakt kunnen hebben. Dit hou je 8 tot 12 weken vol. Daarna ga je langzaam andere voedingsstoffen toevoegen tot de allergische reactie weer plaatsvindt. Hierdoor weet je precies wat je in het vervolg niet meer aan je hond kunt geven.

Hoe behandel je een voedselallergie?

Zoals hierboven vermeld is het vermijden van het allergeen het allerbelangrijkste. Je hond kan echter nog even last hebben van de symptomen. Deze kunnen in samenspraak met de dierenarts worden behandeld. Ook de secundaire infecties, zoals huidinfecties, die zijn ontstaan tijdens de allergische reactie, moeten worden behandeld.

Kun je een voedselallergie voorkomen?

Aangezien de oorzaken van een voedselallergie nog niet helemaal duidelijk zijn, kun je een allergie ook nog niet helemaal voorkomen. Onderzoek wijst echter uit dat darmgezondheid een mediërende rol kan spelen.

Darmgezondheid

Darmgezondheid speelt een rol in de ontwikkeling van allergieën. Tijdens het verteringsproces worden de eiwitten afgebroken tot aminozuren die dan in de bloedstroom worden opgenomen. Wanneer de darm niet gezond is kan deze gaan ‘lekken’. Dat betekent dat de darm eiwitten gaat doorlaten die niet voldoende zijn afgebroken tot aminozuren. Dit kan tot allergische reacties leiden.

Omega-3

Voor het behoud van een goede darmgezondheid is een aparte rol weggelegd voor Omega-3. Deze vetzuren zijn belangrijk voor het behoud van een goede darmflora en het behoud van een goed immuunsysteem én de goede doorlaatbaarheid van de darm. Ze staan mede bekend om hun ontstekingsremmende werking.

Omega-3 kan zo helpen allergieën te voorkomen.

Ook kan Omega-3 de symptomen van een allergie helpen verminderen.

Afwisselende voeding

Er zijn indicaties dat een afwisselend dieet vanaf jonge leeftijd het immuunsysteem en de darmgezondheid positief beïnvloeden. Voor meer informatie over de voordelen van afwisselende hondenvoeding en dieet, lees onze blog: Lekker, elke dag anders.

Wat kan Dyvers voor je doen?

Dyvers biedt heerlijke, zorgvuldig samengestelde menu’s aan, die bestaan uit hoogwaardige natuurlijke ingrediënten. Elke dag van de week staat iets anders op het menu van je hond. Jij eet toch ook niet elke dag hetzelfde!

BRONNEN

Mueller, R. S., Olivry, T., & Prélaud, P. (2016). Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. BMC veterinary research, 12(1), 1-4.

Bauer J.E. 2007. Responses of dogs to dietary omega-3 fatty acids. J Am Vet Med Assoc. Dec 1;231(11):1657-61.

Auria E. et al. The Role of Diet Diversity and Diet Indices on Allergy Outcomes. Front. Pediatr., 15 September 2020

Rosser EJ Jr. Diagnosis of food allergy in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association. 1993 Jul;203(2):259-262. PMID: 8407485.

Costantini, L., Molinari, R., Farinon, B., & Merendino, N. (2017). Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. International journal of molecular sciences, 18(12), 2645. https://doi.org/10.3390/ijms18122645