CategorieënAlgemeen

6 tips om je hond koel te houden bij warm weer

Hond springt in water

Hoe kun je ervoor zorgen dat je hond zijn warmte kwijtraakt op warme lente- en zomerdagen? Wat is oververhitting en wat kunnen we doen als het reeds is gebeurd? Op deze vragen geven we antwoord in dit artikel.

Tips om je hond koel te houden

1. Water

Water is éen van de meest belangrijkste bronnen van afkoeling voor je hond. Zowel drinkwater als water voor fysieke afkoeling.

Zorg dat je hond altijd toegang heeft tot vers en fris drinkwater. Dit wordt bij stijgende temperaturen nog belangrijker. Check dus meerdere malen per dag bij warm weer of er vers water in de kom van je hond zit!

Een badje in de tuin, een verfrissende duik in een riviertje of een meertje (zonder blauwalg!), lekker samen naar de zee, of de tuinsproeier zijn allemaal geweldige manieren voor je hond om zijn warmte kwijt te raken.

Als je met je hond naar de zee gaat zorg er dan voor dat je hond zo weinig mogelijk zeewater binnenkrijgt. Dit kan leiden tot een zoutvergiftiging! Kies altijd zwemwater uit waar het veilig is voor je hond om in te zwemmen!

2. Schaduw

Honden, zeker die met korte snuiten, raken nog sneller oververhit dan wij mensen. Honden raken namelijk hun warmte kwijt door te ademen en hijgen, niet door te zweten zoals wij. Dit kun je voorkomen door ze niet direct in de zon te laten komen op warme dagen en vooral tijdens de heetste uren. Je hond zal automatisch de koelte opzoeken als je hem de kans geeft, dus zorg dat er (natuurlijke) schaduw is voor je hond of dat de hond lekker naar binnen kan in je (koele) huis.

3. Wandeltijden aanpassen

Ga niet wandelen met je hond op het heetste van de dag wanneer de zon vol staat te branden. Niet alleen de zon zal dan te warm zijn maar ook het asfalt. Asfalt kan al snel oplopen tot een warmte van 60 graden op warme dagen! Je hond heeft geen schoenen om zijn pootjes te beschermen dus test zelf de warmte van het asfalt. Als je zelf je hand er niet op kunt houden dan is de kans groot dat je hond dit ook niet kan. Ga lekker vroeg in de ochtend en met het late avondzonnetje wandelen en laat je hond de rest van de dag rusten in de schaduw.

4. Laat je hond nooit achter in de auto

Elk jaar weer sterven er honden omdat ze slechts ‘heel eventjes’ in de auto moesten blijven op een hete lente- of zomerdag. Tien minuten is namelijk al genoeg voor je hond om dood te gaan van de hitte in de auto.

Tref je een hond alleen aan in de hitte in een geparkeerde auto, bel dan direct het alarmnummer als je de eigenaars van de auto niet ziet.

5. Koude snacks

Geef je hond wat ijsblokjes, bevroren fruit, een van fruitsap gemaakt waterijsje of een koel stuk watermeloen. Je hond zal je dankbaar zijn!

6. Producten speciaal voor honden

Er zijn producten op de markt die speciaal voor honden zijn om ze af te koelen wanneer de hitte gewoon te erg is. Kijk eens bij je dierenspeciaalzaak voor een koelmat, een koelhalsband, koelspeeltjes, waterspeeltjes voor in de tuin of een hondenzwembadje.

Afhankelijk van de voorkeur van je hond kun je ze verschillende producten aanbieden waardoor ze een beetje extra verkoeling kunnen kiezen.

Oververhitting

Als je hond toch oververhit is geraakt moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen! Oververhitting kan er voor zorgen dat er hitteschade ontstaat aan verschillende organen. Honden die oververhit zijn kunnen in shock raken en zelf overlijden wanneer er niet of niet juist gehandeld wordt. Onderzoek wijst uit dat dieren die al door de eigenaar werden gekoeld voor ze bij de dierenarts aankwamen een grotere overlevingskans hebben, dus begin meteen!

Wanneer je hond ergens anders last van heeft dan oververhitting kun je door te koelen voor zorgen dat hij juist onderkoeld raakt. Zorg dus dat je zeker bent van je zaak.

De symptomen van hitteshock en oververhitting zijn:

  • Overmatig hijgen
  • Erg hard kwijlen
  • Lichaamstemperatuur boven de 41 graden
  • Rode slijmvliezen
  • Hart klopt ontzettend snel
  • Hond is sloom of reageert helemaal niet meer

Vertoont de hond een of meerdere van deze symptomen, dan is het noodzakelijk dat er snel en juist gehandeld wordt om de hond af te laten koelen.

Handelingen om een hond direct af te laten koelen bij oververhitting:

  • Leg de hond op een koele plek bijvoorbeeld in de schaduw
  • Bel de dierenarts voor eventuele opname en behandeling
  • Koel de hond met vochtige doeken op de buik, oren, poten en hals. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
  • Laat ze (lauw) water drinken om het vochtverlies iets te compenseren, geef kleine beetjes

Tot slot

Zorg op warme dagen extra goed voor je hond en zorg voor voldoende water, schaduw en ventilatie. Hou rekening met de temperatuur in de auto en op het asfalt. Indien je hond toch oververhit is geraakt, handel dan snel en schakel de dierenarts in.

Volg deze tips en geniet samen van het mooie weer!

BRONNEN

Bruchim, Y., Loeb, E., Saragusty, J., & Aroch, I. (2009). Pathological findings in dogs with fatal heatstroke. Journal of comparative pathology, 140(2-3), 97-104.

Krum, S. H., & Osborne, C. A. (1977). Heatstroke in the dog: a polysystemic disorder. Journal of the American Veterinary Medical Association, 170(5), 531-535.

Flournoy, W. S., Macintire, D. K., & Wohl, J. S. (2003). Heatstroke in dogs: clinical signs, treatment, prognosis, and prevention. Compendium, 25(6), 422-431.