CategorieënAlgemeen

(Thuis)werken met je hond? Zo doe je dat!

Hond valt baasje lastig

We hebben er bijna allemaal mee te maken gehad, thuiswerken in Coronatijd. Dit bracht met zich mee dat we ineens moesten werken met onze honden ernaast en soms letterlijk erbovenop!

Het wordt een gewoonte

Maar niet alleen thuiswerken wordt steeds normaler, ook je hond meenemen naar je werk is geen vreemd begrip meer. Sommige werkgevers hebben nadrukkelijk ruimte voor honden in hun reglement. Werkgevers als Google en Amazon hebben zelfs zaken als hond vriendelijke en onvriendelijke liften en een heuse speelruimte waar de honden kunnen ravotten terwijl je een meeting hebt.

Kortom, werken met je hond in de buurt wordt steeds meer een gewoonte, en velen onder ons zouden hun hond liever niet alleen willen laten.

Honden zijn bij uitstek sociale dieren en zijn ook het liefst in de buurt van hun ‘roedel’. Onderzoek wijst uit dat veel honden die voor anderhalf uur alleen gelaten worden al tekenen van stress laten zien. Ook verandert het begroetingsgedrag duidelijk naarmate een hond langer alleen gelaten wordt. Een hond doe je er dus een plezier mee als je hem niet te lang alleen te laat.

Voordelen voor jou én je hond

Een van de voordelen is stressreductie en sociale interactie. Een hond op de werkplek zorgt voor een andere sfeer. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat er meer interactie tussen de werknemers ontstaat en er kan makkelijker een praatje worden gemaakt als je ondertussen de hond even aait, of de hond als excuus gebruikt. Er ontstaat een groter groepsgevoel en ook voor de mensen zonder hond kan het een genot zijn wat niet-menselijk gezelschap te hebben. Een hond helpt tegen stress en zorgt daardoor voor een betere atmosfeer om in te werken. Ook lijkt er minder te worden gepest op het werk als er honden zijn.

En als je in je eentje thuis moet werken dan is het gezelschap van een hond een ideale buffer tegen eenzaamheid en geeft je die broodnodige oxytocine tijdens een heerlijke knuffel.

Een ander voordeel is de productiviteit. Als je je niet vreselijk laat afleiden door je hond kan zijn of haar gezelschap zorgen voor een betere productiviteit. Onderzoek wijst uit dat mensen productiever kunnen zijn in het gezelschap van een hond. Amazon en Google laten niet voor niks honden toe!

Op kantoor of thuis?

Het kantoor moet voor de hond geschikt zijn. Als het een gevaarlijke, lawaaierige of te drukke omgeving is doe je je hond hiermee geen plezier! Ook als je hond heel wild is, continu om aandacht vraagt en geen commando’s op kan volgen is het geen plus om je hond bij je te hebben. Het is belangrijk om huisregels op te stellen. De hond moet eerst geschikt bevonden worden om in een kantooromgeving te kunnen functioneren. Op kantoor moet je hond een plek hebben om te kunnen liggen zonder al te veel gestoord te worden. Een mandje in de buurt van je bureau bijvoorbeeld.

Werk je thuis met je hond en is hij heel wild of vraagt hij veel aandacht? Dan kun je een hekje plaatsen zodat je wel contact hebt met je hond maar er toch een fysieke afstand is. Zorg er ook voor dat je hond/puppy geen kabels kan doorbijten!

Genoeg activiteit voor je hond

Je hond heeft een duidelijke regelmaat nodig. Honden die zich vervelen gaan zeker lastiger worden en meer aandacht vragen dan honden die een goede uitlaatklep hebben. Zorg ervoor dat je hond in de ochtend en in de middag genoeg lichaamsbeweging krijgt.

In de tussentijd kun je, thuis of op kantoor, zorgen voor een beetje afwisseling.

Neem elke dag van de week een ander speeltje mee naar het werk of geef hem een lekker kauwbot waar de hond lang mee kan doen.

Als je even een korte pauze wilt nemen met je hond in je eigen huis of op kantoor kun je je hond bijvoorbeeld nieuwe trucjes leren. De app DOGO heeft een heel trainingsprogramma en zelfs een ‘schattige trucjes’ optie. Als je hond een emmertje met spullen naar de collega in het kantoor naast je leert brengen, is hij in korte tijd de ster van het bedrijf!

Misschien neemt je collega even pauze en wil je hond graag entertainen? Je ziet al snel wie de fans zijn van je hond en daar kun je afspraken mee maken.

Kondig speeltijd of pauze van te voren aan, bijvoorbeeld door een specifiek geluid te laten horen. Na een tijd trainen weet je hond dat als hij het signaal niet heeft gehoord, het geen zin heeft om jou te storen. Zo kun jij de smekende blikken van je hond weerstaan en weet je hond waar hij aan toe is.

Als je thuis bent en je neemt even een korte pauze, verstop dan eens wat dingen in huis en laat je hond zoeken, of maak een leuk hindernis parcours á la hondenschool maar dan met dozen en stoelen. De mogelijkheden zijn eindeloos en de meeste honden vinden het heerlijk om op deze manier beziggehouden te worden. Zo kan je hond tijdens je werkuren lekker uitgeput naast je liggen en je voeten warm houden.

Belangrijk om rekening mee te houden

Als je thuiswerkt met je hond erbij dan kun je daar eventueel overlast van ondervinden. Maar dan ben je de enige. Als je je hond meeneemt naar kantoor zijn er nog een heleboel andere mensen die last kunnen hebben van je trouwe maatje. Je kunt bijvoorbeeld collega’s hebben met een allergie of een fobie voor honden. Er is altijd een risico op zoönose (ziektes die overdraagbaar zijn van hond op mens). In sommige culturen zijn honden helemaal geen huisdier maar worden ze heel anders waargenomen.

Een goede werkgever zal rekening houden met al deze zaken. Het is dus goed in gesprek te gaan en als er genoeg animo is voor een huisdier op kantoor moeten er duidelijke regels opgesteld worden en moeten er voldoende faciliteiten voor de hond zijn.

Toch zonder hond op kantoor?

Wil of kan je werkgever echt geen hond accepteren op je werk? Niet getreurd. Er zijn opties voor jou en je hond. Heb je contact met de buren?

Er is misschien wel een echtpaar dat op pensioen is en zelf geen hond meer wilt, maar het heerlijk zou vinden om je hond in de middag uit te laten. Of een buurvrouw die thuiswerkt en graag een reden wil hebben voor een wandeling in haar pauze. Zo zijn er websites waar je een match kunt zoeken tussen jou en een wandelaar die een hond zoekt! Er zijn natuurlijk ook honden uitlaatservices en zelfs een doggy daycare.

Zoals je ziet zijn er veel opties om het leven van jou en je hond aangenamer te maken tijdens je werktijd. Mét, of zonder elkaar!

BRONNEN

Rehn, T., & Keeling, L. J. (2011). The effect of time left alone at home on dog welfare. Applied Animal Behaviour Science, 129(2-4), 129-135.

Norling, A. Y., & Keeling, L. (2010). Owning a dog and working: a telephone survey of dog owners and employers in Sweden. Anthrozoös, 23(2), 157-171.

Overall, K. L., Dunham, A. E., & Frank, D. (2001). Frequency of nonspecific clinical signs in dogs with separation anxiety, thunderstorm phobia, and noise phobia, alone or in combination. Journal of the American Veterinary Medical Association, 219(4), 467-473.

http://blogs.scientificamerican.com/dog-spies/studies-find-dogs-prefer-new-toys-but-you-can-make-old-toys-new/

https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/dog-behavior/enriching-your-dogs-life

Paluska, S.A.; Schwenk, T.L. Physical activity and mental health. Sport Med. 2000, 29, 167–180

Ward-Griffin E. et. al. 2018 Stress & Health. Petting away pre-exam stress: The effect of therapy dog sessions on student well-being. Volume34, Issue3. Pages 468-473.

Beetz, A. et al. 2012. Effects of Social Support by a Dog on Stress Modulation in Male Children with Insecure Attachment. Frontiers in Psychology.

Darlene A. et al. 2017. Effect of Pet Dogs on Children’s Perceived Stress and Cortisol Stress Response. Volume26, Issue2. Pages 382-401

Foreman, A. M., Glenn, M. K., Meade, B. J., & Wirth, O. (2017). Dogs in the workplace: A review of the benefits and potential challenges. International journal of environmental research and public health, 14(5), 498.