CategorieënAlgemeen

Hondenvoeding; Hoe lees je de verpakking?

Dyvers smaak

De manier waarop de ingrediënten op een hondenvoerverpakking staan vermeld is vastgelegd in Europese wetgeving. Het is soms wel lastig er wijs uit te worden. Daarom gaan we vandaag wat dieper in op de verpakking en hoe je de informatie erop moet interpreteren.

Het grootste aandeel

Op de verpakking worden eerst de ingrediënten opgesomd die in de voeding zitten. Een voorbeeld hiervan zie je hier. Dit zijn de ingrediënten van onze Kip graanvrij maaltijd:

Vers bereide kip (26%), gedroogd gevogelte (19%), aardappel (15%), zoete aardappel, bietenpulp, gevogeltevet, gedroogde krill, gedroogd ei, kippenbouillon, biergist, mineralen, lijnzaad (1,2%), zeewier, beta-glucanen, gedroogde cranberries (0,04%), gedroogde appel (0,04%), gedroogde peer (0,04%), gedroogde broccoli (0,04%), gedroogde tomaat, glucosamine (170 mg/kg), methylsulfonylmethaan (MSM) (170 mg/kg), chondroïtinesulfaat (120 mg/kg).

Het eerste ingrediënt moet proportioneel het grootste aandeel in de maaltijd hebben. Dus als het eerste ingrediënt dat opgesomd wordt rijst is bijvoorbeeld, dan weet je dat het grootste deel van het voer uit rijst bestaat en niet uit vlees of vis!

Analytische bestanddelen

Daarna volgen de analytische bestanddelen. Onder dit kopje wordt beschreven wat het percentuele aandeel is van vetten, eiwitten en andere voedingsstoffen in de maaltijd.

Hier volgt wederom het voorbeeld van de Kip graanvrij maaltijd.

Ruw eiwit 28%, ruw vet 16%, ruwe vezels 3%, ruwe as 8%, vocht 8,5%, omega-3 vetzuren (bron van EPA/DHA/LNA) 1,6%, omega-6 vetzuren 2,8%, (ratio w3/w6 = 1 / 1,8), calcium 1,6%, fosfor 1,2%.

Wat je hier niet ziet is het aandeel in koolhydraten. Deze worden niet apart vermeld op de verpakking. Als je graag wilt weten hoeveel koolhydraten er in hondenvoeding zitten kun je alle percentages optellen en dan aftrekken van 100%. In dit geval zitten er dus 29,3% koolhydraten in de Kip Graanvrij maaltijd.

De meningen over koolhydraten in hondenvoeding zijn trouwens verdeeld. De wolf is een typische carnivoor die alleen de koolhydraten binnenkrijgt die in de maag van zijn prooidier zitten. Maar honden zijn geen wolven meer. De hondenrassen zijn geëvolueerd om naast de mens te bestaan. Daardoor is bij de meeste honden de spijsvertering aangepast aan de verwerking van koolhydraten tot een goede energiebron. Wil je meer weten over koolhydraten in hondenvoeding? Lees dan onze blog “Wel of geen koolhydraten voor je hond?”

De verschillende voedingsstoffen in de maaltijd van je hond

Eiwitten, vetten en koolhydraten: zijn de energieleveranciers voor je hond.

Ruwe as: De ruwe as betekent niets anders dan de mineralen (zoals bijvoorbeeld fosfor, magnesium en calcium) die overblijven na vertering van de vetten, eiwitten en koolhydraten. Het onverteerbare deel van de voeding dus (maar niet de onverteerbare vezels). Het is niet letterlijk as!

Ruwe vezels: Ruwe vezels zijn vezels afkomstig uit onder andere groente, granen en fruit, die onverteerd in de dikke darm aankomen. Ze worden ook ruwe celstof (omdat het de celwand van plantaardige voedingsmiddelen betreft) of voedingsvezels genoemd. Onverteerbare vezels spelen een belangrijke rol bij een goede darmtransit en je hond heeft deze dus in beperkte mate nodig.

Vocht: Het vochtgehalte in de maaltijd. Het vochtgehalte is lager bij droogvoer dan bij nat voer. Je hond moet dus voldoende drinken als hij droogvoer krijgt. Het vochtgehalte in droogvoer ligt meestal tussen de 8% en 10%. Bij natvoer ligt het percentage rond de 75%.

Een hond moet rond de 50 ml per kilo lichaamsgewicht per dag drinken. Zorg dat je hond dus altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Bij warm weer en fysieke activiteit gaat deze behoefte omhoog.

Omega-3 en Omega-6 vetzuren: Deze worden apart vermeld op de verpakking vanwege het belang voor de gezondheid. Lees hier meer over het belang van gezonde vetten in de voeding van je hond.

Nutritionele toevoegingsmiddelen: Aan de voeding worden nog extra vitaminen en mineralen toegevoegd zoals vitamine A

Goed lezen is dus belangrijk!

Lees dus altijd goed de verpakking door en let op de bovenstaande ingrediënten! Let er vooral op dat vers vlees en vis het eerste ingrediënt zijn en dat duidelijk is wat je aan je hond geeft. Zaken als ‘dierlijke bijproducten’ geven je bijvoorbeeld weinig informatie over wat voor soort vlees precies in het voer zit.

Spectaculaire claims als 75% vleesaandeel bij droogvoer die je kunt tegenkomen moet je soms ook met een korrel zout nemen. Het percentuele eiwit aandeel is vaak niet veel hoger en er zit dan vooral een stuk meer vet in het voer. Er wordt dan vaak extra veel gebruik gemaakt van vleesmeel en gedroogd vlees.

Dagelijks wisselende menu’s

Dyvers biedt verschillende dagelijks wisselende menu’s aan die bestaan uit hoogwaardige maaltijden, aangepast aan de voedingswensen en behoeftes van je hond. Je hond kan zo genieten van een breder spectrum aan voedingsstoffen en een natuurlijker dieet binnen de Dyvers menu’s.